hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Az RMDSZ tántoríthatatlan: nem támogatják sem Melescanut, sem a kormányt

Mint ismert, az úzvölgyi botrány után az RMDSZ kilépett a kormányból, azaz, bejelentette, hogy nem támogatja őket tovább, és egyelőre úgy néz ki, tartják is ehhez magukat.

hirdetés
hirdetés

Amint arról a Nethuszár beszámolt, a PSD olyan kártyát vett elő, ami még a román belpolitikában is meglepő: a koalíciót felmondó ALDE szenátorát jelölték volna szenátus elnöki székébe, azaz Teodor Melescanut – akinek orosz-Cambridge Analytica-s kapcsolati hálójáról ugyancsak beszámoltunk az említett cikkben. A Mediafax aziránt érdeklődött Cseke Attila RMDSZ-es szenátornál, hogy vajon a Szövetség támogatja -e Melescanut a Szenátus elnöki székéért, vagy sem, amire válaszul Cseke Attila – a román hírügynökség szerint határozottan – kifejtette: nem támogatják Melescanut, semmilyen formában, sőt, a kormány ellen készülődő bizalmatlansági indítványt is aláírják, épp csak azt nem mondta, hogy alig várják, hogy Dancila eltakarodjon.

Az RMDSZ a tavaszi EP-választások idején kirobbant úzvölgyi katonai temető körüli botrányra hivatkozva mondta fel a PSD-kormánnyal való együttműködést, ám azelőtt évekig szimbiózisban éltek velük, megszavazva egy sor olyan igazságügyi módosítást, amely a román lakosság tekintélyes részénél kiverte a biztosítékot. A Szövetség népszerűsége emiatt zuhanórepülésbe kezdett, ha a kampány végén nem mondják fel a kormánnyal között paktumukat, akkor könnyen elképzelhető, hogy az RMDSZ nem érte volna el az 5%-ot. Az ALDE szintén hasonló cipőben jár, a PSD hivatalos koalíciós társaiként minden bajban, antidemokratikus intézkedésben stb. nyakig benne voltak, hogy most az egykori PNL-s, újabban ALDE-elnök Tariceanu felmondja a koalíciós szerződést, és megpróbáljon a minden valószínűség szerint legkésőbb jövő ősszel kormányra kerülő PNL farvizén továbbélni politikailag.

Arról a PNL-ről beszélünk, amelyik szintén nyakig benne volt a jobboldali kormányok és Traian Basescu akkori államfő elleni buktatási kísérletekben, emlékszünk még azokra az időkre, amikor a PNL Victor Pontával és az ő PSD-jével együtt Klaus Iohannist szerette volna miniszterelnöknek? (A “proiectul Iohannis”?). 2012-ben még együtt kormányoztak az USL (Uniunea Social-Liberala, azaz Szociál-Liberális Egység) égisze alatt, hogy mostanra a legpuliszkább államfő Iohannis és az ő PNL-je legyen a legerősebb ellenzéki alakulat, amelytől már csak karnyújtásnyi távolságra van a kormányrúd – amit azért annyira megragadni nem akarnak, érthető is, mert ki szeretne ennek a mai Romániának a miniszterelnöke lenni?

hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

Kapcsolódó anyagok:

RMDSZ-es javaslat: a nép csak ne szavazzon!

Lenyúlta az RMDSZ az ENSZ kisebbségügyi biztosának látogatását? Hantz Péter nyílt levele+interjú

Erőst ciki: a kisebbségi német kollégák visszautasították az RMDSZ meghívását

Érdekvédelem felsőfokon: az Állatkerttől és a szociális segélyekből vont el pénzeket a vásárhelyi RMDSZ

Újabb cinikus PSD-s törvénymódosítás, RMDSZ-es segítséggel: öt év börtön? Sebaj, majd otthon leülöd!

Újabb zseniális RMDSZ-javaslat a Parlamentben: erdőirtás sípályákért!

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés