hirdetés
hirdetés
RO

Oficial ungar: 2020 este anul comunităţilor naţionale maghiare puternice

2020 este anul comunităţilor naţionale maghiare puternice, iar pentru programele dedicate anului tematic, Secretariatul de Stat pentru Politică Naţională din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei asigură suma de un miliard de forinţi (2,97 milioane de euro), a spus secretarul de stat ungar responsabil pentru politică naţională, Árpád János Potápi, luni, la Budapesta.

hirdetés
hirdetés

Oficialul ungar a reamintit că decizia asupra acestui an tematic a fost luată în cadrul Conferinţei Permanente Maghiare (Máért). Programele se vor desfăşura în paralel cu cele ale Anului solidarităţii naţionale maghiare, care a fost decretat de către parlament, a spus Potápi. Vorbind despre seria de programe din anul comunităţilor naţionale maghiare puternice, secretarul de stat a subliniat că, în multe privinţe, secolul 20 nu a fost un secol de succes pentru Ungaria. Atunci când punem bazele viitorului Ungariei, ne-am dori să facem acest lucru în aşa fel încât urmaşii noştri să poată spune că secolul 21 a fost, deja, un secol de succes, a arătat Potápi.

Ne-am dori ca viaţa peste graniţele Ungariei să fie un avantaj şi o resursă, în aşa fel încât să fii maghiar peste graniţele Ungariei să nu reprezinte un dezavantaj, ci un avantaj, a subliniat secretarul de stat. De o sută de ani încoace, atât naţiunea maghiară, cât şi Ungaria sunt fragmentate, iar fragmentarea Bazinului Carpatic este, totodată, şi un factor identitar, a explicat Árpád János Potápi. Vor să facă din acest lucru un avantaj şi să ofere un exemplu pentru maghiari, în special pentru tineri, a subliniat. Scopul este acela de a consolida comunităţile maghiare din Bazinul Carpatic, de a construi relaţii noi şi de a le consolida pe cele existente, a adăugat oficialul maghiar.

Árpád János Potápi a vorbit, totodată, despre continuarea programelor de dezvoltare economică demarate şi a evidenţiat evenimentele sportive din Bazinul Carpatic. A specificat, de asemenea, că se doreşte evidenţierea caracteristicilor locale, unice, astfel că în patru regiuni vor exista evenimente de anvergură, iar în toamna anului 2020, în Ungaria va avea loc o gală a acestora.

Anul comunităţilor naţionale maghiare puternice va aduce laolaltă şi programele aflate deja în curs de desfăşurare, a adăugat secretarul de stat, care a vorbit şi despre programul de excursii pentru elevi “Fără graniţe!”, la care se aşteaptă ca până la sfârşitul acestui an şcolar să participe 400 000 de copii. Secretarul de stat a prezentat şi o listă cu 111 destinaţii de peste graniţele Ungariei, destinaţii care merită vizitate. Lista se actualizează permanent, a spus Potápi.

Continuă şi taberele de vară, o noutate fiind taberele destinate copiilor din familii monoparentale. Va fi organizată şi o tabără de sport, precum şi un pelerinaj cu cai. Întâlnirea antreprenorilor maghiari din Bazinul Carpatic va avea loc şi anul acesta, respectiv se va organiza şi o întâlnire a celor care lucrează în mass-media maghiară de peste hotare.

hirdetés
hirdetés

(MTI)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés