hirdetés
hirdetés
RO

Minorităţile naţionale din Ungaria pot obţine sprijin în valoare totală de 1,6 miliarde de forinţi

A fost lansat apelul de proiecte dedicat autoguvernărilor locale ale minorităţilor naţionale, instituţiilor şi organizaţiilor neguvernamentale ale acestora, bugetul total alocat ridicându-se la suma de 1,6 miliarde de forinţi (4,76 milioane de euro), a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc la Budapesta, Miklós Soltész, secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, responsabil pentru relaţia cu cultele şi minorităţile.

hirdetés
hirdetés

Oficialul ungar a subliniat că scopul proiectelor de finanţare este acela de a sprijini păstrarea identităţii minorităţilor naţionale din Ungaria, de a se sprijini păstrarea limbii materne, a culturii şi religiei proprii.
Proiectele de finanţare pot fi depuse în trei domenii: pentru funcţionare, pentru activităţi culturale şi pentru tabere organizate în patriile-mamă.

Pentru funcţionarea organizaţiilor neguvernamentale ale minorităţilor naţionale sunt disponibili 500 de milioane de forinţi (1,49 milioane de euro), pentru susţinerea activităţii culturale a acestora 700 de milioane de forinţi (2 milioane de euro), iar pentru organizarea de tabere în patriile-mamă 400 de milioane de forinţi (1,19 milioane de euro), a explicat secretarul de stat. Miklós Soltész a subliniat că – în pregătire pentru Congresul Euharistic Internaţional din 2020, de la Budapesta – în cadrul activităţilor culturale se doreşte acordarea unui sprijin special programelor care vizează consolidarea vieţii religioase a minorităţilor naţionale, respectiv ridicării şi renovării de cruci.

Secretarul de stat a spus că, începând cu anul 2010 şi până în anul 2020, sprijinul financiar acordat minorităţilor naţionale va creşte de cinci ori, iar ca parte a acestui fapt cresc şi sursele de finanţare pentru minorităţi. Nu a mai existat, vreodată, o asemenea creştere a sprijinului financiar, nici în Ungaria, nici în regiune, a spus Soltész. Guvernul maghiar consideră că Ungaria poate trăi în pace cu naţiunile din jurul său, pe termen lung, dacă politica naţională maghiară este puternică, a adăugat secretarul de stat.

Rudolf Zalán Erdélyi, directorul general al Fondului Bethlen Gábor, entitatea care se ocupă de apelul de proiecte, a explicat că apelul de proiecte se regăseşte pe pagina de internet bgazrt.hu. Cererile trebuie depuse electronic, termenul de predare a proiectelor pentru solicitarea de sprijin financiar pentru funcţionare fiind de 30 de zile, respectiv de 60 de zile în cazul celorlalte două categorii.

hirdetés
hirdetés

(MTI)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés