hirdetés
hirdetés
RO

Consiliul Europei a ales ca raportor un politician maghiar din Voivodina

Elvira Kovács, vicepreşedintele Uniunii Maghiare din Voivodina (VMSZ), a fost aleasă, în sesiunea de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, raportor pentru conservarea diversităţii lingvistice, etnice, culturale şi naţionale a Europei.

hirdetés
hirdetés

Cel mai important document al Consiliului Europei, care se referă la minorităţi, este Convenţia-Cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, adoptată în 1995. Sarcina raportorului este acum acela de a examina, în baza moţiunii legate de acest subiect, dacă ţările care au ratificat convenţia o şi aplică în mod corespunzător Convenţia-cadru: cum se simt membrii comunităţilor minoritare, dacă simt sau nu că s-a schimbat ceva, a declarat Elvira Kovács, joi, la Belgrad, pentru agenţia ungară de presă MTI. “Analizăm dacă anumite ţări şi-au schimbat legislaţia, dacă aplică modificările”, a subliniat aceasta. Politicianul maghiar a mai relatat că moţiunea legată de acest subiect a fost depusă după ce Adunarea Parlamentară din cadrul Consiliului Europei a ales-o pe ea preşedinte al comisiei pentru egalitatea de şanse şi anti-discriminare. Atunci a fost numit un raportor din cadrul minorităţii basce, însă – întrucât raportul trebuie să fie finalizat până la mijlocul anului viitor – în vederea sporirii eficienţei, s-a decis ca în locul lui Miren Gorrotxategit, postul să fie ocupat de Elvira Kovács.

Elvira Kovács a subliniat că în luna decembrie vor avea deja loc audieri, că va vizita câteva dintre ţări pentru a evalua situaţia şi că raportul ar putea fi gata până la jumătatea anului viitor. Odată ce Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei va adopta raportul, acesta va fi transmis Consiliului de Miniştri, iar decizia adoptată va fi transmisă statelor membre sub formă de recomandări, a adăugat. Din păcate însă, acestea nu au caracter obligatoriu, a concluzionat politicianul din Voivodina.

hirdetés
hirdetés

(MTI)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés