hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Végre! Benyújtja a PNL a bizalmatlansági indítványt, ősszel búcsút inthetünk Dancilának

Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párthoz (PNL) közel álló források megerősítették a Digi24-nek, hogy Ludovic Orban és frakciója összegyűjtötte a bizalmatlansági indítvány benyújtásához szükséges aláírásokat, szám szerint 234-et, a Mediafax viszont – a Digi24-hez képest néhány órás késéssel – már 238 aláírásról számol be.

hirdetés
hirdetés

A PNL vezetői korábban rendre azt nyilatkozták, hogy csak akkor nyújtanak be bizalmatlansági indítványt, ha azt legalább 233 szenátor és képviselő aláírja – ennyi a szükséges minimum a Dancila kabinet megbuktatásához.

A Digi24 szerint az összes ellenzéki párt aláírta az indítványt, így tett a PNL, USR, PMP, RMDSZ és a koalícióból nemrég kiugrott ALDE, valamint, némi meglepetésre, a Victor Ponta vezette Pro Romania. A hírportál úgy tudja, hogy több PSD-s képviselő is aláírta az indítványt.

Az alkotmány szerint a szentárok és képviselők egynegyedének az aláírása kell a bizalmatlansági indítványhoz, azonban az arról szóló szavazáskor (magyarán: a kormány megbuktatásához) már a képviselők fele plusz egy szavazata szükséges. Ludovic Orban ezért kötötte az ebet a karóhoz, hogy csak 233 aláírás megléte esetén nyújtják be, mivel ez a minimális szükséges szavazat, amellyel már kormányt lehet buktatni. A bizalmatlansági indítvány iktatása után legtöbb öt napon belül a két ház együttes ülése elé kerül, majd következik ennek megvitatása, illetve a szavazás. A Digi24 számításai szerint, amennyiben szeptember 30-ig benyújtják, akkor október 7–11. között eldőlhet a Dancila-kabinet sorsa.

A bizalmatlansági indítvány benyújtása már hónapok óta téma a romániai közbeszédben, de eddig vajmi keveset tettek az ügyért az ellenzékim pártok, ugyanakkor a támogató aláírások magas száma jelzi, hogy ennyire közel még sosem voltunk Viorica menesztéséhez.

hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés