hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Törvényjavaslat: nem tudhatja meg, mennyit költenek az állami cégek

A PMP (Basescu pártja) képviselője, Petru Movila hozza ma a mindennapi Románia politikai sorozatának legújabb darabját.

hirdetés
hirdetés

A fickó olyan törvényjavaslatot nyújtott be, s ez a javaslat szép csendben átment a Szenátuson, amely szerint a pártok, az állami vállalatok kikerülnek abból a körből, amelyekről a polgárok és az újságírók adatokat kérhetnek ki. Ugyancsak nem lesz kötelező adatokat szolgáltatni a sportegyesületeknek, így aligha tudhatjuk meg a jövőben, hogy Marosvásárhely polgármestere mennyi pénzt tol át a helyi sportkluboknak, ahol sameszai – románok és magyarok egyaránt, nagy békében és egyetértésben – ülnek az igazgatói székekben, így egy alig bújtatott kifizetőhelyként működik a rendszer, arról nem is beszélve, hogy törvénytelen is, de mostantól legalább nem tudjuk meg, és, ha nem tudom nem fáj….

A nem kormányzati közhasznú szervezetek, amelyek közpénzt kapnak szintén elvonulnak a titoktartás birodalmába – így például nem tudunk majd adatokat kikérni arról az ANCE-ról, amely közhasznú szervezetként tömöríti a kiöregedett katonatiszteket egy egyesületbe, amely a katonai temetőkkel akar foglalkozni, és amelynek furcsa tevékenységéről korábban mi is írtunk az úzvölgyi botrány kapcsán.

A közszolgáltatásokat végző cégek helyi fiókjai is magukra húzzák az ólompáncélt, így a gáz, víz, áramszolgáltatást nyújtó helyi cégekről sem fogunk sokat megtudni a jövőben, ha átmegy a törvény.

Maradnak: Andra bugyijának a színe, a politikai győzelmek harsány bemutatása és hasonló a fontos hírek.

Ugyanakkor a PMP képviselője azzal érvel, hogy valami szerkesztési hiba történt, ugyanis ő nem az információkhoz való szabad hozzáférést akarta korlátozni, hanem épp ellenkezőleg… Ezt amúgy alátámasztja az is, hogy a benyújtott módosítások között szerepel, hogy amennyiben a közintézmény vezetője elmulasztja a havi kötelező sajtótájékoztatót, akkor komoly pénzbüntetést kapjon.

A módosító javaslat szövegét itt, a törvényt – még módosítatlan formájában pedig itt tudja elolvasni, és összevetni, hogy mi lesz ebből, ha a Képviselőház is elfogadja.

hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés