hirdetés
hirdetés

Szigorít a Balkán: újságírót is előállítottak Szerbiában

Szerbiában a közvetlen érintkezéssel járó tevékenységet végzők üzleteit zárták be, Montenegróban hiteltörlesztési moratóriumot vezettek be az új típusú koronavírus-járvány okozta gazdasági problémák kezelésére, míg Bosznia-Hercegovina és Horvátország csütörtökön lezárta húsz közös határátkelőhelyét. Álhírterjesztés és a pánikkeltés miatt előállítottak egy újságírót Szerbiában.

hirdetés
hirdetés

Míg korábban csak egyes önkormányzatok tiltották be a fodrász- és kozmetikai szalonok működését, a szerb kormány csütörtöktől az egész ország területén bezáratta a közvetlen érintkezéssel járó tevékenységet végzők üzleteit. Bezártak továbbá a kaszinók és a fogadóirodák, tevékenységüket csak az interneten folytathatják. A szerb elnök csütörtök este újabb szigorításokat jelent be. Szerbiában egy nap alatt 900-ról 1060-ra nőtt az új típusú koronavírus-járvány regisztrált fertőzöttjeinek a száma.

A rendőrség szerda este pánikkeltés gyanújával előállította a Nova.rs internetes oldal újságíróját. Ana Lalic korábban a vajdasági klinikai központ felkészületlenségéről és készlethiányáról írt cikket, amelyben azt állította, hogy az egészségügyi személyzetnek gyakran védőfelszerelés nélkül kell ellátnia a betegeket. A klinikai központ bejelentést tett a rendőrségen, mert állítása szerint az újságíró rossz hírét kelti az intézménynek és pánikot kelt a társadalomban. Az intézmény szerint a cikkben megfogalmazott állítások mind hamisak, a vajdasági klinikai központban nincs hiány a fertőzöttek ellátásához szükséges felszerelésből, gyógyszerekből és tisztítószerekből.

Az újságírót szerda délelőtt elengedték. Véleménye szerint a vajdasági klinikai központ hírnevét nem az ő cikke, hanem az ott dolgozók hozzáállása rombolja, az a mód, ahogy csatlakoznak a kormány felkészültségét hirdető szólamokhoz.

hirdetés
hirdetés

Ana Brnabic miniszterelnök szerdán közölte, a kormány visszavonta azon intézkedését, miszerint csak a válságtörzs által kijelölt személyek nyilatkozhatnak a sajtónak, így az újságírók ezentúl más forrásokból is tájékozódhatnak. Mint mondta, ha valaki álhíreket akar terjeszteni, megteheti, nem róhatja fel senki Szerbiának, hogy nem tartja tiszteletben a szólásszabadságot, a kormány feladata pedig ezután is az lesz, hogy munkájával és szakszerű tájékoztatásával bizonyítsa, mi az igazság.

Bosznia-Hercegovina és Horvátország a járvány megfékezése érdekében csütörtökön lezárta húsz közös határátkelőhelyét. A járvány gazdaságra mért csapása miatt boszniai közgazdászok szerint az ország gazdasága 2020-ban legalább 5, de akár 10 százalékkal is visszaeshet. Boszniában szerdáról csütörtökre 420-ról 459-re nőtt a fertőzöttek száma.

Észak-Macedóniában, ahol szerdán 329, csütörtökön pedig már 354 igazolt fertőzött volt, egyelőre nem terveznek újabb szigorításokat.

A koszovói lapok visszafogottan foglalkoznak a járvánnyal, inkább a belpolitikai és diplomáciai csatározások kerültek a középpontba csütörtökön. A nyugat-balkáni országra feltehetőleg előrehozott választás vár, és a kapcsolatát is rendeznie kell Szerbiával. Koszovóban a regisztrált fertőzöttek száma 112-ről 125-re nőtt csütörtökre.

A gazdaságmentő intézkedések között a montenegrói kormány lehetővé tette a hiteltörlesztések három hónapos halasztását, amely lehetőséggel számos montenegrói állampolgár élt. A gazdasági szakemberek szerint ennél azonban sokkal komolyabb lépésekre lesz szükség ahhoz, hogy ne kezdjen mélyrepülésbe a gazdaság, és ne legyenek hatalmas elbocsátások. Montenegróban egy nap alatt 109-ről 123-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma.

(MTI)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés