hirdetés
hirdetés

Romániában várhatóan kétszer gyorsabb lesz az idén a gyógyszeripar növekedési üteme

A koronavírus-járvány miatt a román gyógyszeriparban tevékenykedő vállalatok árbevétele az idén várhatóan kétszer gyorsabban fog nőni, mint egy évvel korábban, és eléri a rekordnak számító 68 milliárd lejt (14 milliárd euró) – közölte kedden a KeysFin tanácsadó cég.

hirdetés
hirdetés

Közölték, hogy a román gazdaságot ugyan súlyosan vissza fogja vetni a járvány okozta válság, és arra számítanak, hogy a román bruttó hazai termék (GDP) várhatóan 5-7 százalékkal fog csökkenni, ugyanakkor egyes ágazatoknak jól fog menni. Ilyen például a gyógyszeripar, ahol a gyártó és forgalmazó cégek árbevétele a tavalyi 60 milliárd lejről várhatóan 68 milliárd lejre emelkedik. 2018-ban az árbevétel 56,5 milliárd lej volt, így a növekedés kétszer gyorsabb lesz a vizsgált időszakban.

A gyógyszeriparban tevékenykedő vállalatok összesített nyeresége tavaly elérte a 3,25 milliárd lejt (673,5 millió euró) a 2018-ban jegyzett 3 milliárd lejhez mérten, és az idén várhatóan eléri a 4 milliárd lejt. A tanácsadó cég szerint a gyógyszeripar mellett az élelmiszeripart, az egészségügyet, a szociális ellátást, az információtechnológia és a mezőgazdasági szektort, az energiaszállító vállalatokat érinti legkevésbé kedvezőtlenül a koronavírus-járvány.

Ugyanakkor a romániai gyógyszergyártók egyesülete szerint a kilátások nem jók, hiszen arra számítanak, hogy az úgynevezett clawback szektoradó növelése, a gyógyszerimport korlátozása a rendkívüli állapot idejére bevételkiesést okoz a gyártóknak és a forgalmazóknak. Romániában 170 gyógyszergyártó és 6500 forgalmazó van, az ágazatban mintegy 68 ezren dolgoznak.

hirdetés
hirdetés

(MTI)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés