hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

PSD-s törvényjavaslat: leadod a fizud 20%-át anyádnak, vagy mész börtönbe

Több tíz PSD-s parlamenti képviselő, akikhez csatlakozott néhány miniszter is, valamint más pártok képviselői közül négyen, olyan törvényjavaslatot nyújtottak be, amitől még Romániában is pislogsz egy pár kört, pedig a vérünkbe ivódott balkáni közönnyel szoktuk tudomásul venni, hogy politikusaink már megint, ismét, örökké hülyék.


A „generációk közötti elismerés” (Legea recunostintei intre generatii” ) rendkívül fantáziadús elnevezésű törvényjavaslat lényege, hogy a gyerekek és az unokák ezentúl kötelesek lesznek pénzzel segíteni szüleiket, nagyszüleiket, különben megbüntetik, sőt, akár börtönbe is zárhatják őket. Igen,így, nem viccelünk, és ez most nem as Times New Roman-ból átvett humorhír, hanem a kegyetlen romániai valóság.

A javaslatot június 27-én iktatták, hétfőn került a Szenátus elé, a végső szót ugyanakkor a Képviselőház mondja majd ki. A javaslat indoklásában több furcsaság is található, de az nem semmi, hogy a Képviselőház elnökét arra kérik, írja alá, és meg is nevezik az illetőt: Liviu Dragnea – aki azonban május 27. óta börtönben van. Komoly, nem? Van olyan képviselő a román parlamentben, aki nem tudja, hogy főnökét több mint egy hónapja bezárták.

A törvényjavaslat indoklása egy olyan szöveg, amire még a rossz emlékű Ceaușescu-rezsimben is azt mondta volna a szerkesztő, hogy „írd át egy kicsit”… Na, nem írták át, és ez lett belőle: személyes reflexiók és vélemények, fenyegetések, helyesírási hibák – a bűnösök pedig a nyugatra távozott fiatalok, miattuk nincs aki gondoskodjon az idősekről. Ikken. Így!

Dumitru Gherman PSD-s képviselő, aki a törvényjavaslatot jegyzi korábban a Szocialista Munkáspárt (Partidul Socialist al Muncii) tagja volt, annak a PSM-nek,k amelyik a kommunista párt jogutódjának vallotta magát, és a Ceausescu hű szolgájaként ismert Ilie Verdet az alapítója. Az javaslat egyébként pont olyan alapos, ahogy azt a kommunisták szokták művelni: elvileg a szülők, nagyszülők és dédszülők felé lesz köteles a munkakorú fiatal havi összeget fizetni, ez pedig, kegyesek az elvtársak, na, az tény, nem lehet több, mint a fiatal jövedelmének 20%-a. Az, hogy mi van akkor, ha több gyerek van a családban, arról nem igazán beszélnek, mármint, ha mondjuk öt gyereke van valakinek, akkor mindenki becsekkolja fizujának 20%-át az ősöknek, akik így elvileg jobban fognak keresni, mint gyerekeik, vagy hogyan legyen?

Ez egész apróság ahhoz képest, hogy a szankciók fejezet alatt a törvényjavaslat megírója a Btk 305. cikkére hivatkozik…, ami az információval kapcsolatos hanyag kezelésekre vonatkozik, és ilyen ügyekben 3 hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetést, vagy pénzbeli büntetést ír elő. Talán a régi Btk 305-ös cikkelyére akart hivatkozni az illető, amelyik valóban a családon belüli különböző helyzetekre vonatkozott, ez viszont már évek óta nincs érvényben (na, ahol Liviu Dragneát hívják aláírni a törvényjavaslatot, ott mit várjunk?). A régi 305-ös cikkely ma a 378-asnak felel meg a Btk-ban, itt szabályozzák például azt a kérdést, hogy mi történik, ha a tartásdíjat, rosszhiszeműség miatt három hónapi nem fizetik, akkor a szankció 6 hónaptól 3 évig terjedő börtön, vagy pénzbüntetés.

Szóval, így élünk mi.

(Nethuszár)

ZSIDÓ ERDÉLY

CIGÁNY ERDÉLY

ÖRMÉNY ERDÉLY