hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Orban kiigazít: kevesebb pénz az oktatásnak, de megemeli a minimálbért

Tegnap már felröppentek pletykák a sajtóban arról, hogy Orban, a Ludovic, Wernerhez siet, hogy a költségvetési kiigazításról egyeztessenek, ma meg már jönnek az első hírek arról, hogy miként készül a kormány betömni a PSD által hátrahagyott pénzügyi árkokat.

hirdetés
hirdetés

A most bejelentett költségvetési kiigazítás az idei, elvileg még futó költségvetésre vonatkozik, amelyet a PSD idén tavasszal fogadott el, jókora (több hónapos!) késéssel. Az ebben meghatározott számokról még a nyáron tudni lehetett, hogy nem tarthatóak, így kiigazításra szorul, amit a PSD halogatott, mert népszerűtlen intézkedésekbe nem volt merszük belevágni. A bizalmatlansági indítvánnyal idén októberben megbuktatott PSD-t aztán felváltotta Ludovic Orban kormánya, majd az elnökválasztás után két nappal már meg is jelentek az első hírek a költségvetés kiigazításával kapcsolatban.

Tekintélyes összeget vonnak el az oktatástól, de megszorítások várhatóak a mezőgazdaságban is, ahogy a belügyminisztérium is kevesebből fog gazdálkodni, ez utóbbi miatt annyira nem sírunk.

Íme, mi várható:

Megemelkedik a szociális juttatásokra fordított összeg: ide 2,19 milliárd lej érkezik pluszba, amit a nyugdíjak, gyermekpénzek, mozgássérültek segélyeinek kifizetésére megy el. A Polgármesteri Hivatalok és a Megyei Tanácsok összesen 6,5 milliárd lejes pluszt kapnak, amiből a fejlesztési alapban (PNDL) beragadt számláikat kell rendezzék, illetve ebből kell egyensúlyba hozniuk a szociális juttatásokra szánt költségvetésüket.

Több pénzt kapó minisztériumok:

Igazságügyi Minisztérium: 3,9 milliárd lej

Egészségügyi Minisztérium: 2,8 milliárd lej

Fejlesztési Minisztérium: 1,7 milliárd lej

Pénzügyminisztérium: 388 millió lej

Vállalkozói Környezet Minisztériuma (románul: Ministerul pentru Mediul de Afaceri – nekem ez a magyar fordítás jött össze, így hirtelen): 299 millió lej

Minisztériumok, amelyektől pénzt vonnak el:

Oktatási Minisztérium: mínusz 2 milliárd lej

Belügyminisztérium: mínusz 1,1 milliárd lej

Szállításügyi Minisztérium: mínusz 1 milliárd lej

Mezőgazdasági Minisztérium: mínusz 1 milliárd lej

Európai alapok Minisztériuma: mínusz 300 millió lej

Kormánytitkárság (SGG): mínusz 277 millió lej

Kommunikációs Minisztérium: mínusz 110 millió lej

A minimálbér emelése:

A PSD beígért egy nettó 100 lejes minimálbér emelését – ez amúgy aligha tartható abban az országban, ahol az adók és járulékok munkabérre rótt terhe a legmagasabb Európában. Ludovic Orban kormánya végül úgy döntött, hogy korábbi ígéreteihez híven, nem lép vissza a minimálbér megemelésétől, de ennek mértéke bruttó 150 lej, azaz 83 lej nettó lesz, és 2020. január elsejétől lép érvénybe, valamint csak azokra a munkavállalókra vonatkozik, akik nem rendelkeznek felsőfokú végzettséggel. Ezen felül, 2020. január elsejétől megszűnik a differenciált minimálbér, azaz nem lesz különbség a felsőfokú és a középfokú végzettséggel rendelkezők minimálbére között.

A miniszterelnök ugyanakkor megjegyezte: mindeddig nem létezett egy olyan módszertan, ami alapján a minimálbér kiigazítását kiszámolhatták volna, leginkább a kormány akaratán múlott, hogy mikor és mennyi lesz az emelés, anélkül hogy a gazdasági mutatókat figyelembe vették volna.

hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés