hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Nem vicc: itt az “okos rózsafüzér” a haladó szellemiségű katolikusoknak

Méghogy a keresztény vallások, s azon belül a katolikus avítt, lemaradt, nem követi a változásokat, nem trendi és nem fancy – hát, ki mondott ilyent? A Vatikán ugyanis akkora újítást dobott be a piacra, hogy erőst elképedtem: itt az okos rózsafüzér.

hirdetés
hirdetés

A Vatikán egy egészen újszerű ötlettel állt elő, mégpedig egy kereszt formájú karkötőre emlékeztető „okosrózsafüzérrel”, amely az eRosary nevet kapta a keresztségben, és nem mondhatom, hogy megerőltette magát a kreatív stáb…. Az eszköz nyomon követi az elmondott imádságokat (WTF?!), és egy hangos ima-útmutatóval is a rendelkezésükre áll, amely egy alkalmazáson keresztül válik elérhetővé – számol be róla a Dezeen.com. A hagyományos rózsafüzérek olyan (jobbára fából készült) keresztek, amelyeknek láncán több gyöngy is található, s a katolikus vallásúak számára ezek az imák elmondásában segítenek. Ezeket a hagyományos rózsafüzéreket válthatja fel tehát az eRosary. Ahhoz, hogy az egyébként 99 euró árú eszközt aktiválják, az embereknek egy keresztet kell rajzolniuk az érintésérzékelős részre. Amint az eszköz aktiválódott, a felhasználók választhatnak a hagyományos imák, illetve a különböző vallási ünnepekhez kapcsolódó aktuális imádságok közül.

Az alkalmazás automatikusan nyomon követi és láthatóvá teszi azt, ahogyan a felhasználók előre haladnak az imában. Az eszközt olyan „extrákkal” is felszerelték, mint például az egészségi adatok és a megtett lépések számának, illetve az egy nap alatt elégetett kalóriák mennyiségének rögzítése, ezzel is ara buzdítva a híveket, hogy testi egészségükre is figyeljenek oda. A GadgeTech által előállított eszköz közepén maga a kereszt formájú kütyü található, amelyet achát és hematit gyöngyök vesznek körül egy karkötő formájában. A díszdoboz, amelyben megvásárolható, egy Bibliára emlékeztet.

Engem viszont az egészben az érdekel a legjobban, hogy mennyire működik majd a GDPR, miután az alkalmazást letöltötte a kedves hívő? Ugyanis, amit egyszer letöltöttél a telódra, eszközödre, az onnan kezdve nyomon követhető: így aztán a komolyabb plébánosok majd kaphatnak egy hozzáférést egy képzeletbeli internetes felülethez, ahol leellenőrizhetik, hogy híveik mennyit imádkoztak, milyen imákat mormogtak el, és, mivel a száz eurós alkalmazás aktiválásához gondolom banki adatok is kellenek, így az sem kizárt, hogy a kedves hívő financiális helyzete sem marad titokban a Vatikán előtt, ha egyáltalán eddig legalább így volt.

Azon azért elgondolkoztam, hogy mi jön, mi jöhet ezután? Letölthető bűnbocsánat, online keresztelő, digitális találkozások Jézussal, bérmálkozás e-mailben, szóval, nem kéne itt megállni, a technológiai újításokban korlátlan lehetőségek vannak, bár erősen kétlem, hogy Jézus örülne annak, ha az ő nevében veszik ki az emberi tényezőt a hitrendszerből és gépekkel helyettesítik, de legyen…
Ámen!

U.I.: Azt csak megemlítem, hogy a kreatív stáb nemcsak unta továbbgondolni a megnevezést, hanem viccesre is vette a figurát, bár kétlem, hogy szándékosan: eRosary, vagy esetleg EROS – ARY, és megannyi vicc születik majd ebből….

hirdetés
hirdetés

(Ghonzó, Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés