hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Mindennapi magyarellenségünket, add meg nekünk román sajtó!

Se szeri, se száma azoknak az apró, de bosszantó manipulációs kísérleteknek, vagy épp ordas nagy hazugságoknak, amelyeket már-már közönyösen veszünk tudomásul, és amelyek szinte napirendben vannak a román sajtó egyik, de nem túl jelentéktelen részében.
A bosszantó apróság kategóriában az egyik legnagyobb olvasottsággal bíró napilap, az Adevarul (magyarul: Igazság – khm- szerk. megjegyz.) indul ma a versenyen, és jó eséllyel érhet el dobogós helyezést. Amint az köztudomású, a harmadosztályú F.K. Csíkszereda megverte a bukaresti Dinamót a Román Kupa keretében tartott futballmérkőzésen. Nos, úgy látszik akadt dinamó-szurkoló az újságírók között is, nem bírta lenyelni a vereséget, így egy aljas csúsztatással szépen a csíkiak és a székelység ellen hangolta az erre amúgy nem kicsit fogékony újságíróit.
Az Adevarul cikke rövid, alig pár soros, de épp elég, hogy parazsat szítson. A „Rasszista skandálások a Csíkszeredában tartott meccsen! Miért kiabálták a magyarok: cigányok! Cigányok!” címet viselő írás szerint, csíkszeredai szurkolók „elszabadultak”, és úgy rasszista, mint Magyarország-párti rigmusokat skandáltak. A cikk megemlíti, hogy a cigányozás akkor indult be, amikor a bíró „félbeszakítottam a csíkiak ünneplését” és újra a büntetőpontra helyeztette a labdát, a cigányozást pedig azon nyomban Magyarország-párti rigmusok váltották fel, zúgott a „Ria-Ria-Hungária”,amikor a Dinamó játékosa ismét elhibázta a tizenegyest, és ezzel Csíkszereda bejutott a Kupa negyedöntőjébe.
A cikk nem említi meg ugyanakkor a bíró erőst furcsa, és alighanem csalásszagú intézkedését, – ugyanis előbb lefújta a meccset, majd a tizenegyespárbajt továbbfolytatva megismételtette az utolsó tizenegyest, amit a Csíkszereda kapusa ismét kivédett – a szurkolókat méltán felháborító bírói döntés váltotta ki az amúgy valóban nem túl szép rigmus skandálását, ám a cikk szerzője meg sem említi a Dinamó-szurkolók „kifelé a magyarokkal az országból”, ahogy azt sem, hogy a senki által sem várt izgalmakat hozó meccs egész idő alatt békésen zajlott, a bukarestiek edzője is megemlítette, hogy kedves és rendes fogadtatásban volt részük Csíkszeredában. A cikkből persze mindez kimarad, hisz erőst árnyalná a románok vérére szomjazó székely atyafiak sajtóban kialakult képét, de a cikkhez illusztrációként beszerkesztett fotó mindennél jobban magyarázza a manipulációs kísérlet erőltetett mivoltát. Íme a cikkhez használt kép, amely azt sugallja, majdhogynem egyértelműsíti, hogy a kép Csíkszeredában készült a meccs alkalmával.
Ugyanakkor egy egyszerű Google-kereséssel kideríthető, a szóban forgó fénykép a magyar nemzeti válogatott szurkolótáborát ábrázolja a 2009-es Málta elleni meccs után, amit a GettyImages fotótárhelyen lehet megtalálni. https://www.gettyimages.com/detail/news-photo/hungarian-fans-celebrate-against-malta-prior-to-their-world-news-photo/85756715 Két kérdésem marad így a végére:
  1. Miért nem lehetett feltüntetni, hogy a fotó illusztráció?
  2. És, ha tényleg piros-fehér-zöldbe borítják a csíkiak a lelátót, akkor azzal mi is a baj?
(Nethuszár,
a borítókép forrása: GettyImages, és csak illusztráció, NEM a csíkiak meccsén készült!)
hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés