hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Lemondott Dusa, a Maros megyei prefektus, a magyarellenes Bretfelean jöhet helyette?

A nem épp magyarok iránti rajongásáról híres Maros megyei prefektus, Mircea Dusa lemondott – kürtölte világgá az örömhírt az Agenda de Mures.

hirdetés
hirdetés

Mircea Dusa 2018-ban került a maros megyei ispáni hivatal élére, miután Viorica Dancila saját kérésre felmentette őt a Védelmi Minisztérium államtitkári pozíciójából. Dusa lemondását a kormányra kente, mondván nem tudja, hogy mit terveznek, egyszer nyugdíjemelésről, máskor megszorításokról beszélnek, ez a zűrzavar pedig túl nagy falat a kormány érdekeit Maros megyében képviselő közalkalmazottnak, így inkább lemond. A valóság viszont az, hogy Ludovic Orban korábban többször is kijelentette: kormányra kerülésük után az összes PSD-s prefektust kirúgják – a Nethuszár információi szerint a Maros megyei prefektus menesztése legkevesebb egy hónappal ezelőtt már nyílt titok volt a marosvásárhelyi közéletet figyelemmel követők körében.

A román sajtó információi szerint akár a mai kormányülésen is dönthetnek már a következő prefektus személyéről, a jelenleg futó nevek közül a PNL által támogatott Mara Toganel tűnik a legesélyesebbnek, ezt alátámaszthatja az is, hogy a Realitatea hírtelevízió marosi kirendeltsége már november ötödikén megszellőztette a nevét, mint a posztra leginkább esélyes jelöltét.

Mara Toganel – szebb, mint Dusa 🙂 (Kép forrása: Mara Toganel Facebook-oldala)

Az Agenda de Mures viszont úgy tudja, folyik némi alkudozás a bukaresti Victoria palotában, ugyanis a Basescu-féle PMP is szeretné a prefektusi széket. A Nethuszár szerint, amennyiben a PNL átadja a PMP-nek Maros megyét, akkor Marius Pascan, a marosvásárhelyi katolikus iskola leghangosabb – és legszervezettebb – támadója kerülhet a prefektúra élére. Ugyanakkor a vásárhelyi pletykahíradó szerint a székely zászló miatt vadul bírságoló, és a Székely Szabadság Napján rendezett felvonuláson résztvevő magyarokat eszeveszettül büntető Valentin Bretfelan neve is felmerült, ami, lássuk be elég durva, bár az ő személye az RMDSZ számára elfogadhatatlan, viszont, hogy ez mennyit jelent az alkudozások során, azt megbecsülni sem tudjuk, különösen úgy, hogy az RMDSZ nemrég kijelentette: hajlandó támogatni egy PNL-kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt, ha ismét bevezetésre kerül a kétfordulós választási rendszer.

A Nethuszár már korábban is próbált indformációkat szerezni a leendő prefektus személyéről, bár akkor még Dusa leváltása napirenden sem szerepelt, egyik informátorunk – bár a lehetséges utód nevét nem említette – úgy fogalmazott, hogy a következő Maros megyei prefektus nő lesz. (A román nyelv különbséget tesz a nemek között, innen az információ!)

A jelenlegi állás alapján ezek szerint Mara Toganel a befutó, de Romániában élünk, így inkább várjuk ki a végét, mert még akkor sem biztos!

hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés