hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Magyar fiatal gyújtotta fel a héderfáji haranglábat

Az MSNews Marosvásárhelyi hírportál megtudta a Héderfáján felgyújtott és a tűzben teljesen megsemmisült harangláb esetéhez köthető piromán nevét, így az identitása sem marad homályban.

Az elkövető 18 éves, a portál szerint Ozsváth János Attilának hívják, és harminc napos előzetes letartóztatását tölti. A magyar kormány egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkársága időközben bejelentette, hogy támogatja a két harang újraöntését, adja hírül a Krónika.

Korábban írtuk:

Február hetedikéről nyolcadikára virradó éjjel leégett a Maros megyei Héderfáján, a református temető egyik dombján található harangláb. A település református lelkésze, Nagy Csaba az első perctől fogva szándékos gyújtogatásra gyanakodott, el is mondta a sajtónak, hogy nemez volt az első próbálkozás.

hirdetés
hirdetés

Korábban is történt már kísérlet úgy harangláb, mint más, a községben található épület felgyújtására. A helyszín közelében található iskola kamerái rögzítetek ugyan valamiféle mozgást a tragikus éjszakán, azonban ezekből a felvételekből nem sikerült beazonosítani a tettest.

A rendőrség nyomozást indított, és ma már őrizetbe is vettek egy tizennyolc éves fiatalembert, akit a harangláb felgyújtásával gyanúsítanak, a nyomozást a Dicsőszentmártoni Ügyészség vezeti.

A fából készült, népművészeti örökség részét képező 19. századi harangláb a tűzben teljesen megsemmisült.

hirdetés
hirdetés

(Nethuszár, Borítókép: a lángoló harangláb, forrás: ISU Mures)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés