hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Kézdivásárhelyt megbüntették, amiért nem posztolt a Facebookon valamit románul, pedig ott van!

Egy sima, egy fordított: az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elmarasztalta, és tízezer lejes büntetéssel sújtotta Dorin Floreát, Marosvásárhely polgármesterét a cigányokat sértő és a Facebook-on közzétett posztja miatt. És, hogy a büntetés ne járjon egyedül, mert akkor unalmas lenne ez az ország, a CNCD gyorsan megbüntette Kézdivásárhely polgármesteri hivatalát is, amiért az CSAK magyar nyelven posztolt ki valamit a Facebookra – tudjuk meg a Háromszék napilap híradásából.

hirdetés
hirdetés

Az Asztalos Csaba által vezetett CNCD gyűlésén tartott szavazáson végül egyhangúlag arról döntöttek az ítészek, hogy Kézdivásárhely polgármesteri hivatala diszkriminált, amikor a Facebook posztban az állatvásár elmaradásáról szóló hírt CSAK magyarul tette közzé.

Van viszont egy apró bibi: az eset így, ebben a formában, NEM IGAZ! Kézdivásárhely polgármesteri hivatala, ahogy minden egyéb esetben, a hivatalos Facebook-oldalán román nyelven is közzétette a hírt, mellékelve viszont egy képet, ami az állatvásár elmaradásáról szóló plakátot ábrázolta, ezen viszont tényleg csak magyarul szerepelt a szöveg. A történetnek az sem egy mellékes szála, hogy miként került a CNCD asztalára az ügy: nos, mindannyiunk jó barátja, a diszkriminációellenes küzdelem romániai bajnoka, a magyar nyelvű feliratok ellen több mint sikeresen küzdő Dan Tanasa jelentette fel a derék kézdiek városvezetését. Az RMDSZ által delegált CNCD-elnök pedig gondolom úgy volt vele, ha már megbüntették a román Florea marosvásárhelyi polgármestert, akkor büntessenek meg egy magyart is, hallám csak, milyen városok vannak még Erdély térképén? Vásárhely, Maros, Kézdi…, ez az, ez jó lesz! E bine asa, sefu’?

Íme a román szöveg, ami nincs is ott:

A CNCD ítélkezési gyakorlatáról mindent elmond, hogy Dorin Floreát 2011-ben csak figyelmeztetésben részesítette, amiért a város intézményeiben nem helyezi ki a magyar nyelvű feliratokat is, ahogy azt a törvény előírja. Mivel a városvezető a CNCD figyelmeztetése ellenére is szart a dologra, így a Diszkriminációellenes Tanács három évvel (!!!) később végül megbüntette nyolcezer lejjel.

Nyolcezer lej egy folytatólagosan elkövetett hivatali mulasztásért, törvény be nem tartásáért…

Ugyancsak 2014-ben, egy konferencián, Dorin Florea a cigányságra nézve sértő kijelentéseket tett, emiatt a CNCD négyezer lejre büntette, és szintén ebben az esztendőben ezer (!!! – wtf? Ennek mi az elrettentő ereje?) lejes büntetést rótt ki a marosvásárhelyi városvezetésre, amiért a polgármesteri hivatal alárendeltségében ILLEGÁLISAN, frekvenciaengedély nélküli működő Víkend-telepi rádióban nem voltak hajlandóak magyarul is beolvasni egy gyerekét kereső szülő közleményét, olyan körülmények között, hogy a szülő ismertette a rádiósokkal, hogy a gyereke nem ért románul!

Ismétlem: ezer lej bünti!

Az idén január 22-én kelt CNCD-határozatban pedig – gondolom az etnikai arányosság figyelembe vételével – egyszerre ítélték el Floreát és Kézdivásárhely városát, az alábbiak szerint:

 – Tízezer lej EGY darab, cigányokat sértő Facebook-posztért…

 – Kétezer lej egy csak magyar nyelvű Facebook-posztért, ami valójában kétnyelvű volt…

Ugyanebben a határozatban közlik, hogy a CNCD megbüntetett egy bankot, amiért az nem volt hajlandó egy vak nőnek bankszámlát létrehozni, mivel a kliens nem tudta elolvasni a szerződést. A tényleg súlyos diszkriminációnak számító eset miatt a bank egy 3.000 – igen, baszki, jól olvasod: háromezer lejes büntetést kell kifizessen.

Teljesen komolyan kérdem, ha ennyire összefüggéstelenül, az ügyek súlyosságát szem elől tévesztő módon állapítják meg a büntetéseket, ráadásul a törvénytelen cselekedetek zöme a büntetések kiszabása után ugyanúgy folytatódik, mint előtte, vagy majdhogynem kopipészt jelleggel ismétlődik, akkor mi értelme van a Diszkriminációellenes Tanács létének?

És miért kell égessük magunkat azzal, hogy egy RMDSZ-tagok delegálunk az élére?

Örsike

hirdetés
hirdetés

Nethuszár

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés