hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Iohannis kihirdette a nyugdíjtörvényt: 40%-os emelés még a választások előtt

Klaus Iohannis államfő hétfőn kihirdette a Nyugdíjtörvényt, amit a parlament két héttel korábban, heves viták kíséretében elfogadott.

hirdetés
hirdetés

Miután a nyugdíjtörvény egyes részeit korábban elkaszálta az Alkotmánybíróság, a parlament képviselőháza június 26-án megszavazta: 197-en voksoltak mellette, senki nem voksolt ellene, és 70-en tartózkodtak. A szavazás előtti parlamenti vitán heves szópárbajok alakultak ki, az ellenzék képviselői azzal vádolták a kormányt, hogy az Alkotmánybíróság korábbi kifogásait nem vették figyelembe a törvény újraalkotáskor, és a PSD meg az ALDE (a két kormánypárt) nem akar mást, mint a „kicsikarni a nyugdíjasok szavazatait” azzal, hogy a választások előtt 40%-kal emelné a nyugdíjpontokat.

Cristian Seidler, az USR képviselője szerint a nyugdíjtörvény egy becsapás, és nincs pénz a nyugdíjemelésekre: „ez a törvény egy álca. Amikor azt javasolod, hogy 40%-kal emelkedjen a nyugdíjpont a választások előtt, akkor egyértelmű, hogy politikai számításból cselekszel. Pénz nincs, és Lia Olguta Vasilescu a törvény indoklásának a szövegében kimutatja, hogy csak az idén 8,5 milliárd lejes kiadást jelent mindez. Ezt a pénz azonban nincs előirányozva a társadalombiztosítási törvényben. Arra használni a nyugdíjalapot, hogy szavazatokat szerezzél immorális, nem mondhatod azt, hogy megreformálod a nyugdíjrendszert, és közben megtartod a különleges nyugdíjak (pensii speciale) rendszerét” – mutatott rá a képviselő.

Jövőre 25 milliárd lejes kiadást jelent mindez, vagyis több mint 5 milliárd euró – ezt az összeget kölcsönökből fogják fedezni, amit jó drágán vesznek fel, és a mostani nyugdíjasok gyerekei és unokái kell majd fizessék – tette hozzá Seidler. Válaszában a volt munkaügyi miniszter, Lia Olguta Vasilescu elmondta: van pénz, mert a PSD-ALDE kormány sok pénzt hozott a költségvetésbe.

Mit ír elő a nyugdíjtörvény?

A törvény szerint a nyugdíjpontok értéke fokozatosan emelkedik majd 2019. szeptember 1-től kezdődően, egészen 2021. szeptember 1-ig, az alábbiak szerint:

  • 2019. szeptember elsején: 1265 lej
  • 2020. szeptember elsején: 1775 lej
  • 2021. szeptember elsején: 1875 lej.

A nyugdíjpont jelenlegi értéke 1100 lej, ez tehát azt jelenti, hogy 2021-ig az összes nyugdíj értéke 70%-kal emelkedik.

Egyéb rendelkezések:

  • az nyugdíjkorhatár egységes: 65. betöltött év után, mind a nők, mind a férfiak esetében.
  • A minimális befizetési időszak (stagiu minim de cotizare, azaz, a minimális időszak, ami alatt kellett nyugdíj-adót fizess fiatalon) 15 év, úgy a nők, mint a férfiak esetében, a teljes időszak pedig 35 év, mindkét nem esetében.
  • Azok a nők, akik teljesítették a minimális befizetési időszakot (15 év) és három gyereket szültek, valamint őket 16 éves korukig nevelték, kérésre, hat évvel korábban mehetnek nyugdíjba. Ehhez a csökkentéshez a harmadik gyerek után, minden gyerek esetében plusz egy év jön hozzá (négy gyerek esetében hét évvel korábban, öt gyerek esetében nyolc évvel és így tovább).
  • A nyugdíjkorhatár csökkentésébe beleszámít az örökbefogadott gyermek is, amennyiben legkevesebb 13 évig nevelték.
  • Ami az I. fokú sérült személyek nyugdíját illeti, számukra, a nyugdíjon kívül a segítő (kísérő) személy számára támogatás is jár majd. A kísérő személy számára járó támogatás összege a folyó hónap idején érvényben levő hivatalos bruttó minimálbér fele.

Iohannist azzal fenyegették, hogy sürgősségi kormányrendeletben viszik majd át a törvényt, ha nem akarja kihirdetni

Miután a parlament megszavazta, Marius Budai munkaügyi miniszter azzal rukkolt elő, hogy amennyiben Iohannis még egyszer az alkotmánybírósághoz fordul, akkor a törvényt, vagy annak egyes elemit sürgősségi kormányrendelettel fogják átnyomni a törvényhozáson. Az EP-választással egy időben tartott népszavazáson Románia lakosságának döntő többsége arra szavazott, hogy a kormány hanyagolja a sürgősségi kormányrendeleteket – hát, a PSD ezt nem igazán vette figyelembe.

Amikor véleményt akarunk alkotni a nyugdíjtörvényről, és főleg annak a gazdaságra gyakorolt várható hatásáról, ne feledjük, a kormány egyes hírek szerint arra készül, hogy minimálbért is megemeli, méghozzá jelentősen, ami azt jelenti, hogy a kis- és középvállalkozásoktól befolyt, alkalmazottak utáni járulékok összege jelentősen megnőne, ez sok vállalkozást viszont nehéz, ha nem egyenesen lehetetlen helyzetbe hozna, ami kisebb csődhullámot, inflációt stb. is beindíthat. Párhuzamba állítva ezzel a nyugdíjemeléseket (ahol van olyan, ami a minimálbér összegéhez kötött, tehát egyszerre emelkedne az összeg a nyugdíjtörvény szerint, meg a minimálbér szerint is) és tekintve a román gazdaság termelékenységi mutatóit aligha esünk túlzásba, amikor azt mondjuk, hogy talán óvatosabban kéne költekeznie az államnak.

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés