hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Így látta a marosvásárhelyi Szekuritáté a csernobili katasztrófát – felőlük akár meg is halhattunk volna (eredeti dokuk!)

Talán a a deresedő halántékom hozza magával, talán más, de mindenesetre egyre többet foglalkozom a kommunizmussal, a kommunista múlttal, s azon belül is a román kommunizmussal. Olyan belső kérdés ez: mi is történt velünk? Milyen volt körülöttünk a világ a kommunista Romániában, amelyben volt szerencsénk és szerencsétlenségünk felcseperedni.

hirdetés
hirdetés

Egyik emlékem a csernobili katasztrófa idejéből való: mindenki a csorgóra járt vízért. Állítólag a csapból folyó víz radioaktív, megbetegszünk tőle stb. Nem igazán értettem, bár el-el kaptam valamit a szüleim által hallgatott Szabad Európa Rádió adásaiból, de annyira nem rengetett meg a dolog.

Aztán fogtam a bidont, és mentem a csorgóra vízért, ahogy a többi gyerek is. Álltam sorba, mert a város onnan hordta a vizet. A kommunista állam sokáig tagadta, sőt, még a forradalom után is voltak olyan hangok, hogy a sugárzás hozzánk nem ért el, ez csak pánikkeltés stb.

Nos, kutatásaim során egy érdekes dokumentum bukkant elő. A Szekuritáté 1986-ik esztendei jelentései között lapozva tűnt fel, hogy miként is jelentette a Maros megyei Szeku Bukarestnek a közhangulatot (starea de spirit).

A CNSAS-nál elérhető jelentésből kiderül, hogy két, Marosvásárhelyen tartózkodó, a kenyérgyárnál technikai asszisztensként segítő szovjet állampolgár mondta ki először, hogy a csapvíz nem fogyasztható, mert erősen radioaktív. A jelentéstevő Maries Gheorghe megjegyzi, hogy szerinte túlzás ez az állítás, ő beszélt a Kijevben tartózkodó feleségével, aki szerint ott az emberek dolgoznak, sétálnak és vidámak.

Aztán az éves jelentésben szemet szúrt a szászrégeni sörgyár. Ugyanis az említett intézmény, arra hivatkozva, hogy a Görgény patakban magas a radioaktivitás leállította a sörgyártást. A Szeku dokumentuma nem tesz említést arról, hogy miként mérte fel a Sörgyár a patak vizének a sugárfertőzöttségét, de az egésznek olyan hangulata van, mintha a Sörgyár pontosan tudta volna, hogy miért áll le. Megjegyzem, a kommunista Romániában nem állt le csak úgy a termelés…

A teljes dosszié alább olvasható:


hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés