hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Hunor Klausnak: nem támogatják az új kormányt, ha az visszahozza a kétfordulós polgiválasztást

Az RMDSZ bejelentette: nem támogat egy Iohannis által javasolt új kormányt akkor, ha az ismét bevezeti a kétfordulós polgármester-választást. Továbbá Kelemen Hunor azt kérte Iohannistól, hogy a következő kabinetben ne kapjanak helyet olyan PNL-s politikusok, akik magyarellenes kirohanásaikról ismertek, mint például Rares Bogdan, vagy Florin Roman – adja hírül saját forrásaira hivatkozva a G4Media.

hirdetés
hirdetés

Nehéz lesz így, ugyanis a kétfordulós polgiválasztás újbóli bevezetését nemcsak a PNL, hanem gyakorlatilag az összes román párt támogatja a PSD-n kívül, két héttel ezelőtt a Szenátus adminisztrációs bizottságában az USR terjesztette be az erre vonatkozó törvényjavaslatot, de a PSD-s többség, Cseke Atilla RMDSZ-es szenátor szavazatával együtt visszadobta a tervezetet, így az nem is került megvitatásra.

A román parlament 2015-ben a PSD-ALDE, UNPR és RMDSZ együttes szavazatával módosította a választási törvényt, amelynek értelmében a polgármestereket egy fordulóban választják meg, a megyei tanácselnököket pedig a korábbi direkt szavazással szemben indirekt módon, a megyei tanácsba bejutott képviselők szavazatainak egyszerű többségével választják meg. A törvényt akkor megszavazta ugyan a PNL is, de jelezte fenntartásait, Iohannis pedig aláírta.

hirdetés
hirdetés

(Nethuszár, borítókép: G4Media)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés