hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Háborúra készül a román hadsereg Székelyföldön

Pedig nem is, de ezzel a címmel számolt be az Evenimentul Zilei román napilap arról a hírről, hogy a román hadsereg, titkosszolgálat, különleges egységek stb. A Concordia 19 elnevezésű hadgyakorlatot tart Hargita és Kovászna megyékben.

hirdetés
hirdetés

A Concordia 19 hadgyakorlaton a román hadsereg ötszáz katonája mellett civilek, a védelmi, közrendvédelmi és nemzetbiztonsági intézmények alá sorolt egységek vesznek részt, ennek során gyakorolják a szervezetek közötti együttműködést, az eljárások összehangolását.A hadgyakorlat fiktív forgatókönyve szerint a különleges műveleti erők, felderítők, hegyi vadászok, vegyi és biológiai védelmi egységek tagjaiból álló csapatnak egy hibrid hadviselésre jellemző támadást kell visszaverniük.

Mindez eléggé érdekes, és aligha hangzik túl bátornak az a következtetés, hogy az orosz fenyegetés írta a forgatókönyvet, ami ráadásul reálisnak is nevezhető annak a fényében, hogy – erről a Nethuszár is korábban beszámolt –, az úzvölgyi katonai temetőnél történtek mögött, és úgy általában a román szélsőjobboldal mögött kibogozható az orosz szál, az orosz érdek, (lásd a Maszol remek cikkét itt!) ahogy a magyar szélsőjobboldali formációk is nem egyszer tettek közzé olyan közleményeket, fotókat stb., ahol Oroszországot, Putyin elnököt és az ő politikáját dicsérik.

Kárpátalja egykori kormányzója, Hennagyij Hennagyijovics Moszkal egy nemrég adott interjújában azon a véleményen volt, hogy 2017-ben az oroszok háborút akartak kirobbantani a magyarok és az ukránok között, ezért támogattak mindenféle ukrán magyarellenes szélsőséges csoportot. Az egykori kormányzó szerint végül mindez a helyi lakosság bölcsessége és türelme miatt meghiúsult, de az általa elmondottak összecsengnek azzal a korábbi hírrel, miszerint a nyomozó hatóságok kiderítették: a beregszászi magyar konzulátus elleni Molotov-koktélos támadás mögött orosz pénzek állnak, amit egy német AfD-s képviselőn keresztül juttattak el a tettesekhez.

Székelyföld a potenciális román–magyar konfliktusok számára ideális terep, így aztán azt sem tudjuk eldönteni, hogy ennek a hadgyakorlatnak örüljünk-e vagy sem, de inkább kicsit igen, de csak nagyon kicsit.

hirdetés
hirdetés

(Nethuszár, hírszerk.)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés