hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Florea nem hagyja magát: idén sem ünnepelhet a magyarság a saját főterén (frissítve)

Igazi mokány módra, a harmincnapos határidő lejárta után pár nappal kaphatta kézhez Portik Vilmos a marosvásárhelyi Városháza által kiállított, Makkai Gergely magyar alpolgármester szignójával ellátott jóváhagyást, így biztossá vált két dolog: lesz Forgatag a város területén belül, ez viszont ismét a város (majdnem) szélét jelenti! A Nethuszár korábban úgy értesült, hogy a Vár is kikerült a helyszínek közül, de ez tévhírnek bizonyult, amiért olvasóink elnézését kérjük. (A Vár ugyanakkor idén sem lett fő helyszíne a rendezvénynek, ennek tudatában módosítottuk korábbi hírünket!)

hirdetés
hirdetés

A Forgatag szervezői évek, tulajdonképp a 2013-as első rendezvény óta szerettek volna város főterén ünnepelni, vagy akár a Várban, és csakis a Várban, esetleg mindkettőben, de Dorin Florea polgármester, és az ő hű Sancho Panzája, Claudiu Maior minden évben keresztbe tesz ennek a szándéknak, vérig sértve ezzel a város majdnem felét kitevő helyi magyarságot. Ráadásul a polgármesteri hivatal rendszeresen finanszíroz ingyenes, művészileg kétes értékű, a közönség számára ingyenes koncerteket, (az esetek többségében ezeket a helyi RMDSZ-frakció is megszavazza!) amelyeket gond nélkül tartanak meg a város főterén, a Bernády György időszakát dicsérő Kultúrpalota tövében – azon a helyen, ahova a Forgatag ugye nem fér be.

A város másik kultikus helyszíne, a Vár, szintén alkalmas lehetne a Forgatag megszervezésére, itt még a forgalommal sem kellene bíbelődni, de több mint fél évtizede, hogy Dorin Florea ebben a tekintetben is gáncsot vet a szervezőknek. Így a Vásárhelyi Forgatag, amely a vásárhelyi magyar napokként is ismeretes, idén ismét a Sportcsarnok melletti Ligetben kínálja fel a vásárhelyieknek a magyar kultúra, zene, művészet stb. legjobb programjait, igaz, a Vár, mint helyszín idén végre a Forgatagé lesz, még ha nem is teljes egészében. Kicsit olyan, mintha centiről centire haladva próbálná meg visszafoglalni a várost a Forgatag szervezőcsapata.

Portik Vilmos beszámolója szerint, amely a Forgatag.ro oldalon olvasható, nagyjából így summázható a történet:

„Gyakorlatilag alig több, mint egy hét választ el minket a marosvásárhelyi magyarság legnagyobb szabású ünnepségétől, emiatt az elmúlt egy hétben több alkalommal is egyeztettem Makkai Gergely alpolgármesterrel a rendezvény fő helyszínének ügyében. Ma reggel pedig vélhetően ennek is köszönhetően aláírtuk a megállapodást, amelynek értelmében idén is a Liget és a Vár ad otthont a Vásárhelyi Forgatag programjainak”

A város vezetését tekintve ugyanakkor jegyezzük meg: a 22 fős helyi képviselő-testületből tízen az RMDSZ színeiben képviselik (állítólag!) a helyi magyarságot, míg Makkai Gergely személyében magyar alpolgármestere is van a városnak. Mindazonáltal a helyi politikai hatalomnak nem sikerült kialkudnia, kizsarolnia, kiharcolnia, hogy a város magyarsága a zömében általa épített főtéren ünnepelhessen évi egy alkalommal.

Az idei Vásárhelyi Forgatag programját ITT OLVASHATJÁTOK el, ajánljuk!

hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés